VEDTEKTER FOR Torvteigen BARNEHAGE AS Vedtatt ved stiftelsen den 27. mars 2023
§ 1 SELSKAPET
Selskapets navn er Torvteigen barnehage AS.
§ 2 FORMÅLET
Selskapets formål er å eie og drive barnehage til det beste for medlemmene og deres barn samt det som naturlig står i forbindelse med dette.
Selskapet har ikke erverv til formål og selskapet skal drives til selvkost.
Eventuelt årsoverskudd skal godskrives egenkapitalen i foretaket.
§ 3 AKSJEKAPITAL
Selskapets aksjekapital er kr 30 000 fordelt på 30 aksjer hver pålydende kr 1000.
§ 4 EIERSKAP OG MEDLEMSKAP
Selskapet skal være heleid av et samvirkeforetak som er administrator for andre aksjeselskaper som driver tilsvarende virksomhet (barnehagevirksomhet til selvkost). Selskapet skal ivareta medlemmenes interesser gjennom deres deltakelse i samvirkeforetaket som kjøpere av barnehagetjenester.
Samvirkeforetaket som skal være eneeier av selskapet er åpent for foreldre/foresatte som får tilbud om barnehageplass i barnehagen. Når foreldre/foresatte har akseptert tilbud om barnehageplass, plikter de å bli medlem av samvirkeforetaket.
Medlemmene betaler en eventuell medlemskontingent til samvirkeforetaket i henhold til samvirkeforetakets retningslinjer. Det betales ingen andelsinnskudd til samvirkeforetaket. Øvrige vilkår for medlemmene i samvirkeforetaket fremgår av samvirkeforetakets vedtekter.
§ 5 STYRET
Selskapet skal ha et styre som skal bestå av en styreleder og minst 5 andre medlemmer, i tillegg til 2 varamedlemmer.
Funksjonstiden for styreleder og de andre medlemmene er to år. Varamedlemmer velges for ett år. Styreleder, styremedlemmer og varamedlemmer kan gjenvelges. Styret skal velges av generalforsamlingen. Generalforsamlingen velger styreleder ved særskilt val. Styret velger nestleder blant sine medlemmer.
Styret i selskapet skal være tilsvarende som styret i samvirkeforetaket som eier selskapet, og øvrige selskaper som eies av samvirkeforetaket. Styret i selskapet velges på ordinær generalforsamling sammen med ordinært årsmøte i samvirkeforetaket.
§ 6 STYRETS OPPGAVER
Styret skal lede virksomheten i samsvar med lov, vedtekter og generalforsamlingens vedtak.
Styret kan ta alle avgjørelser som ikke i loven eller vedtektene er lagt til andre organer.
Styreleder skal sørge for at styret holder møte så ofte som det trengs.
Et styremedlem eller daglig leder kan kreve at styret sammenkalles for å ta opp bestemte saker.
Styret skal føre protokoll over styresakene i samsvar med aksjeloven. Protokollen skal underskrives av de styremedlemmene som har vært med på styrebehandlingen.
Styret skal sørge for en forsvarlig organisering av virksomheten.
Styret skal fastsette planer og budsjett for virksomheten, og orientere om budsjettet på ordinær generalforsamling.
Styret skal holde seg orientert om foretakets økonomiske situasjon og skal se til at det blir ført fullgod kontroll med virksomheten, regnskapet og formuesforvaltningen.
Styret velger regnskapsfører. Styret har ansvaret for at regnskapet sammen med styrets beretning legges frem for ordinær generalforsamling.
Styret skal sette i verk de undersøkelsene som styret mener er nødvendig for å kunne utføre sine oppgaver. Styret skal sette i verk slike undersøkelser dersom en eller flere av styremedlemmene krever det
Styret skal føre tilsyn med daglig leder og virksomheten i foretaket for øvrig. Styret skal fastsette instruks for daglig leder.
§ 7 STYRETS VEDTAK
Styret kan treffe vedtak når mer enn halvparten av alle styremedlemmene er til stede eller er med på saksbehandlingen.
Styret kan likevel ikke treffe vedtak uten at alle styremedlemmene så langt det er mulig har fått anledning til å delta i behandlingen av styresaken.
Har noen styremedlemmer forfall, skal et varamedlem innkalles.
Et styrevedtak krever at flertallet av de styremedlemmer som er med på behandlingen av en sak, har stemt for. Står stemmene likt, gjelder det som møtelederen har stemt for.
De som stemmer for et vedtak som innebærer en endring, må likevel utgjøre minst en tredjedel av alle styremedlemmene. Ved valg og ansettelser er den som får flest stemmer valgt eller ansatt.
Styret kan på forhånd fastsette at det skal stemmes på nytt dersom ingen får flertall av de stemmene som er gitt. Står stemmetallet likt ved valg av styreleder eller møteleder, blir valget avgjort ved loddtrekning.
I andre tilfeller der stemmene står likt, gjelder det som møtelederen har stemt for.
§ 8 DAGLIG LEDER (STYRER)
Selskapets daglige leder ansettes av styret.
Daglig leder skal stå for den daglige administrative og pedagogiske ledelsen av virksomheten i foretaket og skal følge de retningslinjer og pålegg som styret har gitt. Den daglige ledelse omfatter ikke saker som etter forholdene i foretaket er av uvanlig art eller av stor betydning. Daglig leder kan ellers avgjøre en sak etter fullmakt fra styret i hvert enkelt tilfelle eller når det er til vesentlig ulempe for foretaket å vente på styrevedtak. Styret skal ha melding om avgjørelsen så snart som mulig
Daglig leder skal sørge for at foretakets regnskap er i samsvar med lov og forskrifter, og at formuesforvaltningen er ordnet på en betryggende måte.
Daglig leder har ansvar for at barnehagen har et internkontrollsystem som er i henhold til gjeldende lover og forskrifter. Daglig leder skal minst hver fjerde måned, i møte eller skriftlig, gi styret melding om virksomheten i foretaket, tilstand for foretaket og resultatutviklingen.
Styret og det enkelte styremedlem kan til enhver tid kreve at daglig leder gir styret en nærmere redegjørelse for bestemte saker.
§ 9 GENERALFORSAMLINGEN
Generalforsamlingen er foretakets øverste organ. Medlemmene i samvirkeforetaket som er eneeier av selskapet skal bestemme en representant som skal møte på vegne av samvirkeforetaket på generalforsamlingen. Representanten skal stemme i henhold til det flertallet av medlemmene i samvirkeforetaket har besluttet.
Ordinær generalforsamling skal avholdes innen utgangen av mai måned hvert år. Styret skal kalle inn til ekstraordinær generalforsamling når styret finner det nødvendig, eller når revisor eller minst ti prosent av medlemmene i samvirkeforetaket krever det og samtidig oppgir hvilke saker de ønsker behandlet.
Generalforsamlingen ledes av styrelederen med mindre generalforsamlingen velger en annen møteleder.
§ 10 INNKALLING TIL GENERALFORSAMLING
Styret innkaller skriftlig til generalforsamling med minst 3 ukers varsel.
Innkallingen skal klart oppgi de sakene som generalforsamlingen skal behandle, samt tid og sted for møtet. Forslag om vedtektsendringer skal tas inn i innkallingen. Saker et medlem ønsker tatt opp på generalforsamlingen skal meldes skriftlig til styret i så god tid at de kan tas med i innkallingen.
Er innkallingen allerede sendt, skal det sendes ny innkalling dersom den kan komme frem minst en uke før generalforsamlingen skal holdes.
§ 11 SAKER SOM SKAL BEHANDLES PÅ GENERALFORSAMLINGEN
Gjennomgang av styrets årsmelding.
Godkjennelse av årsregnskap.
Valg av styremedlemmer.
Styreleder velges særskilt.
Valg av revisor.
Eventuelle forslag til vedtektsendringer.
Eventuelt forslag til oppløsning.
Andre saker som er korrekt meldt inn for behandling.
§ 13 VEDTEKTSENDRING
Vedtak om vedtektsendring krever 2/3 flertall av de angitte stemmer med mindre aksjeloven stiller strenger krav.
§ 14 OVERFØRING TIL SAMVIRKEFORETAKET ELLER ANDRE SELSAKPER EID AV SAMVIRKEFORETAKET
Ved eventuelle overskuddsmidler som er tilskrevet egenkapitalen i selskapet, kan selskapet beslutte å overføre disse midlene til samvirkeforetaket for å dekke eventuelle underskudd. Selskapet kan også beslutte å overføre eventuelle overskuddsmidler til et annet selskap som er heleid av samme samvirkeforetak (via samvirkeforetaket), under forutsetning av dette er et selskap som driver barnehage til selvkost uten erverv til formål.
§ 15 OPPLØSNING OG AVVIKLING
Oppløsning av foretaket besluttes av generalforsamlingen med det samme flertall som gjelder for vedtektsendringer. Oppløsning må vedtas av 2 påfølgende generalforsamlinger, hvorav det ene skal være ordinært. Gjenværende midler skal i prioritert rekkefølge;
1. Overføres det heleide samvirkeforetaket som må forplikte seg til å benytte midlene til tilsvarende barnehagedrift til selvkost. Midlene kan ved ingen omstendighet deles ut til medlemmene av samvirkeforetaket, og det skal fremgå av vedtektene til samvirkeforetaket at det ikke kan deles ut midler til medlemmene.
2. Gå til arbeid for barn og/eller ungdom i Ålesund kommune.
§ 16 FORHOLDET TIL AKSJELOVEN
For øvrig henvises til den til enhver tid gjeldende aksjelovgivning.